تبلیغات
زیست شناسی - کوکو،پرنده ی تنبل
 
درباره وبلاگ



مدیر وبلاگ : علی شوندی
مطالب اخیر
نویسندگان
نظرسنجی
به این وبلاگ چه نمره ای می دید؟







جستجو

آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :
از اینجا آنلاین با من صحبت کنید





Powered by WebGozar

زیست شناسی




خانواده کوکو ( Family Cuculidae ) پرندگانی هستند بیشتر درخت زی که در مناطق قطبی معتدل واستوایی جهان زندگی می کنند. با بدنی نسبتا باریک و دم دراز که شاهپرهای آن از وسط به کنار به تدریج کوتاه تر می شود ، منقاری کلفت و اندکی خمیده به پایین دارند در پای آنها دو انگشت در جلو و دو انگشت در عقب قرار دارد تک زی و انگلی هستند و در آشیانه پرندگان دیگر تخمگذاری می کنند.

طریقه تولید مثل و زادآوری آنها بسیار جالب و عجیب است. کوکوی ماده در فصل تخم گذاری در آشیانه پرندگان دیگر تخم می گذارد البته نه در آشیانه هر پرنده‌ای. معمولا کوکوی ماده تخم خود را در لانه الیکایی که پرنده‌ای کوچک و زیباست و همچنین در آشیانه پرندگانی چون سسک نقابدار، پرنده خوش الحان، حشره خوار کوچک ، چچک و سینه سرخ می گذارد ولی بیشتر دیده شده که تخم گذاری در لانه الیکایی صورت می گیرد. وقتی که پرنده ماده تخم خود را در لانه یکی از این پرنده ها گذاشت ، به طور غریزی یک یا چند تخم پرنده میزبان را از لانه بیرون می اندازد.

کوکو در هر آشیانه فقط یک تخم می‌گذارد. پرنده میزبان نیز روی تخم‌ها می خوابد و آنها را به جوجه تبدیل می کند. اگر جوجه کوکو زودتر از بقیه به دنیا بیاید ، با وجودی که حتی ده ساعت هم از عمرش نگذشته ، به طور غریزی بقیه تخم‌ها را از لانه بیرون می اندازد. اگر هم دیرتر به دنیا بیاید ، به دلیل جثه بزرگ و قویترش در هنگام غذا گرفتن از مادرخوانده بهتر عمل می کند ، در نتیجه با خوردن غذای بیشتر، پرقدرت و بزرگتر شده و با تحت فشار قرار دادن جوجه‌های ضعیف دیگر یا همان جا آنها را می کشد و یا از لانه بیرون می اندازد بدین ترتیب تنها خودش در لانه باقی می ماند و به رشد خود ادامه می دهد. نر و ماده آنها هم شکل است ( به جز کوکوی آسیایی ، که از جمله پرندگان ایران به شمار نمی رود ).
از حشرات ، حلزون ها ، بی مهرگان کوچک و میوه تغذیه می کنند. کوکوها در ایران سه گونه هستند که عبارت از کوکو، کوکوی خالدار و کوکوی تاجدار. پراکنش کوکو در شمال و شمال غرب ایران است ، کوکوی خالدار در غرب ایران تا فارس تولید مثل می کند و کوکوی تاجدار در جنوب شرقی ایران زاداوری می نماید.

کوکوی خالدار:

32 سانتیمتر. دم دراز و بالهای نسبتا نوک تیز دارد ، در پرواز گاهی با قرقی ( که بالهای پهن و گرد دارد ) اشتباه می شود. صدای خیلی مشخصی دارد ، سطح پشتی و گلویش خاکستری مایل به آبی ست و سطح شکمی آن راهراه عرضی خاکستری پررنگ دارد. دمش دراز ، خاکستری رنگ و در انتها گرد است. روی دم خالهای سفید دارد و حاشیه انتهایی آن نیز سفید است. پاهایش زردرنگ می باشد. پرنده نابالغ دارای پر و بالی متغیر است ، سطح پشتی آن یا قهوه ای مایل به قرمز با راهراه عرضی فراوان ( تا حدی شبیه دلیجه ماده ) ، یا قهوه ای خاکستری با راهراه عرضی کمرنگ. هر دو شکل مزبور سطح شکمی سفید نخودی راهراه و در پس گردن یک لکه سفید دارند. بعضی از کوکوهای ماده گاهی خرمایی رنگ بوده ، به نابالغ های قهوه ای مایل به قرمز شباهت دارند. پرواز این پرنده مستقیم است و قبل از فرود آمدن بالبازروی می کند. این پرنده در خارج از فصل زاد و ولد تک زی ست.!

انگلیسی: Cuckoo
فرانسوی: Coucou gris
لاتین: Cuculus Canorus


+ زیستگاه:
در حاشیه جنگل ها ، بوته زارهای غیر محصور و همچنین مناطق بی درخت و گاهی در زمینهای باز مرتفع دیده می شود. معمولا چند نر با یک ماده جفت گیری می کنند. در لانه پرندگان دیگر تخمگذاری می کند و غالبا هر پرنده فقط انگل یک گونه می شود و در هر لانه تنها یک تخم می گذارد.

+ پراکندگی:
كوكو پرنده‌ای است كه تابستانها برای زادوولد فراوان است و به صورت مهاجر عبوری نیز دیده می شود.


کوکوی خالدار:

39 سانتی متر. نشانه های تشخیص آن عبارتند از کاکل مشخص ، دم دراز با کناره های سفید که شاهپرهای آن از وسط به کنار به تدریج کوتاهتر می شود و سطح پشتی قهوه ای پر از لکه های سفید. سطح شکمی و طرفین سر آن سفید کرمی و گلویش زرد رنگ است. حلقه چشمی آن به رنگ نارنجی روشن است ، پرنده نابالغ سر تقریبا سیاه و بدون کاکل دارد و شاهپرهای نخستین آن بلوطی پررنگ است ، این پرنده در فصل زادآوری خیلی پر سر و صدا و خودنماست و اغلب روی پرچین ها می نشیند ، از لحاظ رفتار گاهی شبیه " زاغی " ست. پروازش نسبتا پر توان و مستقیم است. همچون کوکی تاجدار پرنده ای ست اجتماعی.

انگلیسی: Great Spotted Cucoo
فرانسوی: Coucou-geai
لاتین: Clamator glandarius

+ زیستگاه:
در حاشیه یا فضاهای باز وسط جنگل ، باغات زیتون و دشته های پر بوته و کم درخت دیده می شود. از نظر لانه سازی ، انگل پرندگان دیگر بوده ، معمولا در آشیانه پرندگان خانواده کلاغ ( به خصوص زاغی ) تخم گذاری می کند و غالبا در یک آشیانه چند تخم می گذارد.

+ پراکندگی:

کوکوی خالدار پرنده‌ای است كه تابستانها به تعداد کمی دیده می شود و از جمله پرندگان كمیاب ایران محسوب می شود. گزارشی مستند مبنی بر مشاهده کوکوی خالدار در نزدیکی روستای هاله شمالی در مجاورت ساحل خلیج نای بند. برای مشاهده این گزارش به وبلاگ پیرامون زیستی دریای پارس مراجعه کنید.


کوکوی تاجدار:

32 سانتی‌متر ؛ سطح پشتی ، تارک و کاکل افشان سیاه رنگ با جلای سبز دارد و سطح شکمی آن سفید است ، دمش خیلی دراز ، پهن و در انتها گرد می باشد و شاهپرهای آن نوک سفید مشخصی دارند. بالهایش قهوه ای مایل به سیاه است با نوار پهن سفید که در پرواز به خوبی نمایان می شود. به صورت دسته های کوچک و پر سر و صدا از درختی به درخت دیگر می روند ولی اغلب برای تغذیه روی زمین می نشینند.

انگلیسی: Pied Crested Coukoo
فرانسوی: Coucou Jacobin
لاتین: Clamator jacobinus

+ زیستگاه:
جنگل های تنک ، مناطق باز یا شیبدار ، دشتهایی که در آنها آکاسیا یا بوته های خاردار می روید. در آشیانه گونه های مختلفی از پرندگان تخم می گذارد به خصوص در آشیانه لیکو.

+ پراکندگی:
بنا به گزارش Zarudny تابستانها به تعداد کم در جنوب شرقی بلوچستان زادوولد می کرده است ولی اخیرا گزارشی در این مورد در دست نیست و آمار و اطلاع درست و دقیقی از وضعیت كوكوی تاجدار در ایران موجود نیست.

چند تصویر هم ببینید:

برای مشاهده ی چگونگی بیرون انداخته شدن تخم های پرنده ی میزبان توسط جوجه ی تازه متولد شده

کوکو به آدرس زیر مراجعه کنید.

[http://http://www.aparat.com/v/de5c668254e9b344455f0488399b5d7e142339]





نوع مطلب :
برچسب ها :


سه شنبه 23 اسفند 1390 :: نویسنده : علی شوندی


 
نام و نام خانوادگی :
ایمیل:
شماره تماس :
آدرس سایت :
نام شهر شما :
نحوه ی آشنایی شما با ما :
عنوان پیغام:
پیغام :

ابزار تماس با ما
داغ کن - کلوب دات کام